Välkommen till ett nytt år med spännande utmaningar, möjligheter och samverkan på Mobilkranföreningen.

Det är du som medlem och partner som gör det möjligt att förbättra och utveckla branschen genom ditt deltagande. Vi på kansliet vill rivstarta det nya året med att reflektera över sådant vi har åstadkommit tillsammans med er under 2019.

Vilka frågor vill du att vi jobbar med under 2020 och hur kan vi bli bättre?
Lämna gärna en kommentar här

AHK 18 finns nu på engelska

AHK 18 (Allmänna Hyresbestämmelser för Kranar 2018) används allt mer av beställarna. Nu finns äntligen en bra engelsk översättning för utländska kunder. Vi har även tagit fram specifika utdrag för mobilkran och stationär kran. AHK 18 kan hämtas här.

50-års jubileum och resa till Italien

Efter ett festligt vårmöte med rekordmånga deltagare, ca. 70 medlemmar på plats, avslutades jubileumsfirandet med en uppskattad studieresa till Verona i Italien. En sån bra resa måste upprepas.

61 lärlingar har blivit godkända i mobilkranförarutbildningen

Under året har 61 lärlingar blivit godkända i grundutbildningen för att bli en mobilkranförare. Vi har också uppmärksammat att stödet till handledare måste förbättras samt att det är viktigt med tillgång till externa utbildare som kan hjälpa företagen.

Ny utbildning för stationära kranar

Under 2019 lanserades en ny webbaserad utbildning för tornkranförare. Läs mer om utbildningen på hemsidan.

En ny ledarskapsutbildning

Vi vill att duktiga medarbetare ska bli ännu bättre ledare. Tillsammans med andra specialistbranscher har vi därför startat en ledarskapsutbildning. Vill du vara med? Nästa kurstillfälle drar igång 22 januari.

Ett nytt dispensnätverk

Tack vare vårt lobbyarbete för att förbättra dispensfrågan har trafikverket startat ett nytt dispensnätverk. Utöver Mobilkranföreningen ingår bland annat Åkeriföretagen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Maskinentreprenörerna.

Ett nytt nätverk för tornkranägare

Under 2019 startades ett nytt tornkranråd, ett gemensamt initiativ mellan Mobilkranföreningen och Swedish Rental. Rådet kommer ta upp olika frågor som exempelvis utbildning av montörer, teknik, arbetsmiljö och villkor.

Lokala medlemsbesök

För att nå fler medlemmar har vi börjat med regionala medlemsbesök. Vi vill skapa lokala nätverk och lyfta lokala frågor. Under 2019 besökte vi/var i nära kontakt med nästan 50 medlemsföretag, ungefär hälften av alla medlemmar.

Ny satsning på kommunikation

Under året har vi jobbat för att vara mer synliga på olika sociala medier. Vi har bland annat skickat ut en kommunikationsenkät, här svarade de flesta att de vill ha föreningsrelaterad information via e-post och webbsidan. Vi har också startat en ny medlemsintern grupp på Facebook, kolla in gruppen här.

Vi lanserade beställarguiden

Beställarguiden är en snabbguide som hjälper beställare att efterfråga ett säkert kranarbete. Läs mer om guiden på hemsidan.

Kansliet har ny besöksadress

Mobilkranföreningens kansli har flyttat till nya fräscha lokaler på Fleminggatan 7 i Stockholm.