Hej, vill du också bli kranförare?
Läs om hur du utbildar dig!
Kranförare stannar i sitt yrke för att de trivs. Det är ett stimulerande jobb och du kommer alltid vara behövd. Gör ett smart yrkesval!
För att bli kranförare har du några olika vägar att välja på beroende på var någonstans du vill arbeta.
Vilken arbetsplats du är på avgör nämligen i princip vilken typ av kran du arbetar med – och olika krantyper har olika utbildningar.
Lyftbehovet avgör vilken krantyp som är lämplig. Krantyperna kan därför grovt sett delas in i fem områden efter var de används: byggindustrin, transport, tung industri, hamn eller mobila kranar.
Vill du arbeta som kranförare inom bygg är stationär kran (byggkran, tornkran) den vanligast förkommande krantypen.
Som kranförare på heltid inom transport är det sannolikt en bockkran eller en containerkran du kommer köra.
De flesta kranförare inom transport kör dock lastbil med kran. Hur lyftarbetet fördelas jämfört med transportarbetet som lastbilsförare beror på kranens och lastbilens storlek, men generellt är nog att ju större lastbilskran desto mer lyftarbete.
Inom industrin är traverskranar vanligast, ibland även större larvkranar. Kranarna är fasta maskiner på arbetsplatsen och utbildningen till kranförare sker nästan alltid internt på företaget.
Vänd dig till ditt företag. Tala om att du finns, vad du är intresserad av och fråga vilka anställningsbehov de har.
Inom hamn utbildas kranföraren som i industrin, vanligen internt. Man har en fast arbetsplats med ett antal fasta kranar, ofta kör man en och samma kran. För utbildning rekommenderar vi att du vänder dig till hamn- och stuveriskolan.
Mobilkran erbjuder det mest varierande arbete du kan ha som kranförare, men det är också det mest krävande. Det finns många små kranföretag med ett litet antal kranar. Det finns också stora företag med många kranar. Gemensamt är att de hyr ut sina kranar tillsammans med förare för enstaka lyft.
Ta kontakt med företagen, tala om att du finns, vad du är intresserad av och fråga vilka anställningsbehov de har.
Vet du att det är kranförare till stationär kran eller mobil kran som du vill bli har du tre vägar att välja mellan, beroende på ålder och tidigare erfarenhet.
Dessa tre vägar är företagslärling, vuxenutbildning, eller gymnasieutbildning.
För att utbilda dig i företaget med yrkesteori på distans krävs att du har en anställning hos ett företag som har en utbildad och godkänd handledare, tillgång till kranar och möjlighet att ge dig lärlingserfarenhet.
Du går först igenom någon av våra grundutbildningar. Du gör det teoretiska innehållet på distans och det praktiska på din arbetsplats med företagets handledare som stöd. När du är godkänd fortsätter du som lärling under kvalificeringstiden på företaget. Utvecklingsplanen för den tiden görs upp mellan företag, handledare och elev.
Vuxenutbildning kan fås hos några godkända utbildningsgivare i Sverige som erbjuder grundutbildning till kranförare. Denna utbildning köps vanligen av kranföretag som inte själva har möjlighet att stå för handledarskap under grundutbildningen. I vissa fall tillhandahålls utbildningen även av kommunala vuxenutbildningar (Komvux/Yrkesvux).
För att bli en färdig kranförare med yrkesbevis krävs att du har möjlighet att göra kvalificeringstid som lärling, vilket i praktiken innebär att du behöver ha en anställning. Detta krav gäller även om du får utbildningen via Komvux/Yrkesvux.
För närvarande erbjuder ingen gymnasieskola i Sverige yrkesinriktning till kranförare (uppgifter från nov 2019).
När grundutbildningen genomförts i företag eller inom vux, utfärdas ett Utbildningsintyg och kvalificeringstiden (lärlingstiden) kan inledas.
Man får då börja köra kran på riktiga jobb under handledning.
Kvalificeringstiden för kranförare inom byggindustrin är 24 månader. Efter lärlingstiden utfärdas ett Yrkesbevis som ersätter utbildningsintyget. Yrkesbeviset visar att du är en färdigutbildad kranförare med minst 2 års erfarenhet.
Lärlingen får lön enligt avtal under sin kvalificeringstid. Görs grundutbildningen som företagslärling, utgår lön även då.
Svenska regelverk om arbetsmiljö ställer krav på att kranförare har en särskild yrkesutbildning.
Inom bygg- och transportindustrin finns avtal mellan arbetsgivare och fackliga organisationer som övergripande avgör utbildningens innehåll.
Idag finns flera organisationer som bedömer och godkänner utbildningsföretag och grundutbildningar för kranförare, framför allt Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN) och Svenska Mobilkranföreningen.
Följ oss