Gerlings råd i vinter: Var ute i god tid
– Många gånger är det själva transporten av mobilkranen som är den stora utmaningen när vintern har slagit till och att få stopp om det behövs, säger Micael Gerling instruktör vid kranförarutbildningen i Ånge.
Nu i vintertider är det extra viktigt att vara uppdaterad kring väder och väglag, slår Micael Gerling fast:
– Det enklaste knepet som kan vara svårt att leva upp till är naturligtvis att vara ute i god tid. Avisera andra transportörer om din färdväg. Det är inte roligt att möta ett stort ekipage på en snöig skogsväg.
Vid transporter är farten den enskilt vanligaste orsaken till att olyckan är framme.
– Man missbedömer helt enkelt.
När kranen väl är uppställd lyfter Micael Gerling flera kom-ihåg:
– Lämna aldrig bommar uppe. Oljan blir kall och trögflytande. Kontrollera isbildningar i linhjul och överväg om du ska göra tunga lyft i förhållande till vad kranen klarar av när det är riktigt kallt. Maskinens egenskaper påverkas.
Ytterligare en punkt som Micael Gerling lyfter är risken för halkskador. Just “Fall från maskin” är den vanligaste förekommande arbetsskadan i kategorin “Allvarliga arbetsskador” inom branschen, visar samstämmiga siffror från Arbetsmiljöverket och Afa Försäkring.
– På vintern ökar naturligtvis risken för halka. Se till att vara koncentrerad på uppgiften. Konsekvensen kan bli allvarlig.
Micael Gerlings råd i vintervädret:
- Ta god tid på dig vid transport
- Ha koll på väderleken
- Kontrollera isbildningar
- Lämna aldrig bommar uppe
- Svängkransen ska vara snöfri
- Varmkör kranen