Mobilkranföreningen Lyftspecialisterna
Sveriges samlade lyftspecialister
Vi är mobilkranföretagens branschorganisation och utgör en sammanslutning av företag med specialistkompetens för att utföra lyft med mobilkranar och andra lyftande maskiner.
Mobilkranföreningen är den självklara kontaktpunkten för alla branschföretag och hit kan medlemsföretagen vända sig för information om viktiga branschfrågor.
Medlemsföretagen utför lyftuppdrag till kunder i hela samhället och fokuserar på säkerhet och kvalitet, de är utpräglade serviceföretag och hanterar allt från snabba beställningsuppdrag till kvalificerade mobila lyft och förflyttningar av tunga konstruktioner.
Om föreningen
Svenska Mobilkranföreningen bildades sommaren 1969 och är en sammanslutning av maskinägnade företag som med egen kvalificerad personal utför beställningsuppdrag med mobilkranar och andra arbetsmaskiner.
Föreningens uppgift är sammanfattningsvis att samla, företräda och utveckla branschen. Verksamhet drivs genom styrelsen, utskotten och kansliet. Verksamheten formas genom möten och arbetskonferenser.
Föreningen har ca 90 medlemsföretag som tillsammans har omkring 900 lyftande maskiner.
Föreningsstyrelsen fastställer den övergripande inriktningen som sedan servicebolaget och arbetsutskotten konkretiserar och verkställer.
Svenska Mobilkranföreningens stadgar
Verksamhet
Vi erbjuder tjänster för mobilkranbranschen i Sverige. Genom vår branschkunskap skapar vi en utvecklande dialog med myndigheter, institutioner och andra intressenter. Vi utvecklar partnerskap med branschens leverantörer, arbetar genom ett brett kontaktnät i Sverige och samverkar med organisationer i Europa.
Servicebolaget
Mobilkranföreningens dotterbolag, Mobilkranföreningens Serviceaktiebolag, bedriver juridisk och teknisk konsultverksamhet inom branschen för medlemmarnas räkning. Bolaget finns på samma adress som föreningen.
Föreningsstyrelsen fastställer övergripande inriktning som sedan servicebolaget verkställer genom strategisk planering, uppföljning av möten, och initiering av nya frågor i arbetsgrupperna/utskotten.
Arbetsutskotten
Arbetsutskotten konkretiserar, löser och verkställer frågor som initierats av servicebolaget eller av föreningen. Arbetsgrupperna är en referens för ställningstaganden och en informell mötesplats för medlemmar och partners.
För närvarande finns följande aktiva utskott:
Arbetsutskotten
FÖRSÄKRING OCH HYRESVILLKOR
Försäkringsutskottet är referensgrupp vid frågor som rör försäkringar, riskhantering, stöldprevention och hyresvillkor.
Försäkringsprogram
En försäkringslösning har förhandlats fram via försäkringsmäklaren BRIM (Arthur J Gallagher Sweden AB). Medlemsföretag med låga skadeutfall har möjlighet att teckna ett försäkringspaket till förmånliga villkor. I lösningen ingår det förebyggande arbetet för att minska risken för skador och stöld, med riskutbildning och incident- och skadeuppföljning.
Stöldskydd
Vi arbetar för att öka medvetenheten om stöldprevention i branschen, allt från vardagliga rutinåtgärder till installation av startspärr och spårsändare.
Hyresvillkor
Allmänna Hyresvillkor för kranar, AHK 18 är de nya allmänna bestämmelserna som tillämpas vid avtal om hyra av och arbete med kranar. AHK 18 gäller från 2018-05-01 och ersätter de tidigare bestämmelserna ASKOM 09. Läs mer om AHK 18 här.
FÖRETAG OCH FRAMTID
Företag och framtid är en referensgrupp som rör både vardagliga praktiska frågor, rekrytering, medlemssynpunkter och visioner om vägval för branschens utveckling och branschidentitet.
Styrelsen och föreningen ska kännas nära att kontakta som medlem och som lyftspecialister ska vi äga branschens viktigaste. Utskottet har ex. stämt av medlemssynpunkter genom enkäter och samordnar branschens deltagande i mässan YrkesSM.
Fortsättningsvis kommer vi prata mycket om företagande och framtid för mobilkranbranschen. Vi har bland annat startat en ledarskapsutbildning för att stärka företagande och personlig utveckling i branschen.
TEKNIK OCH MILJÖ
Miljö- och teknikutskottet är referensgrupp vid frågor som rör arbetsmiljö, yttre miljö och teknikutveckling.
Att bevaka nya standarder, föreskrifter och påverka myndigheter och departement i tid är en viktig fråga. Samarbetet med branschens leverantörer syftar bl a till bättre uppföljning av tekniska frågeställningar och service.
Vi deltar i standardiseringsarbetet genom SIS TK 262 Lyftkranar med synpunkter på ett stort antal kranstandarder. Viktiga frågor är exempelvis vårt signalschema, axelvikter, kontroll av motvikter, marktryck, överlast samt personlyft.
Vi arbetar för en ökad förståelse hos myndigheter och beställare för behovet av en branschanpassning av de ökande miljökraven. Branschens leverantörer erbjuds att samverka genom ett partnerskap, särskilt i frågor som uppföljning och förbättring av tekniska frågeställningar och service.
TRAFIK
Trafikutskottet är referensgrupp vid frågor som rör transporter av mobilkranar, transportdispenser, fordonseskorter och fordonsbesiktningar.
Efter tidigare lyckat arbete för ökad axelvikt och generella dispenser är det dags för nästa steg. Branschen riskerar att de generella dispenserna dras in om inte hela dispenssystemet utvecklas i takt med ökade kundkrav och digitalisering.
Ett brett påverkansarbete har initierats med fokus på Trafikverk, politiker och kommuner. Vi uppmanar hela branschen att alltid ansöka om dispenser, företrädesvis i egen regi på webben. I storstäderna har vi fortsatt stora framkomlighetsproblem, delvis beroende på undermåliga infrastruktursatsningar. I dessa frågor arbetar vi för ökad samverkan mellan Trafikverket, kommuner och polisen.
UTBILDNING
Utbildningsutskottet är referensgrupp för frågor som rör utbildning av kranförare.
Rekrytering av kompetenta kranförare och kompetenshöjning av befintliga medarbetare är en avgörande fråga för företagen. Vi lägger därför stor vikt på kvalitetssäkring av utbildare. Här samarbetar vi med yrkesnämnderna BYN/TYA.
Vi har tagit fram en lärobok som ska användas i utbildningen till mobila kranförare. Läroboken är kopplad till en distansutbildning som används vid lärlingsutbildning i företag. Styrelsen uppmanar alla medlemmar att förse sina medarbetare med ett eget exemplar av läroboken, som är en värdefull uppslagsbok för all personal. Vi har även en distansutbildning för stationära kranar, materialet finns endast digitalt.
Läroboken och webbutbildningen för mobila och stationära kranar har varit vår största satsning någonsin. Läs mer om utbildningarna här.
Styrelse
Föreningsstyrelsen fastställer den övergripande inriktningen som sedan servicebolaget och arbetsutskotten konkretiserar och verkställer.
Ordförande
Anders Sjöstrand
Ledamöter
Anders Oxwall, Jinert AB, vice ordförande
Marcus Bogg, Dalakranar AB
Victor Callbo, Nordic Crane AB
Jörgen Holmgren, LL Kranar AB
Henrik Modéer, Havator AB
Patrik Mårtensson, RM Kranar AB
Dennis Nyberg, Kranbolaget i Stockholm AB
Valnämnden
Peter Nielsen, Stensta Kranlyft AB, sammankallande
Susanne Bostam Edin, Edins Kranar AB
Anders Nilsson, Jinert AB
Auktoriserade revisorer
Henrik Winberg, Winberg & Andersson AB, Ordinarie
David Eskilsson, Baker Tilly MLT KB, Suppleant
Medlemsrevisorer
Mikael Wallén, Walléns Mobilkranar AB, Ordinarie
Göran Eriksson, Norrtälje Mobilkranar AB, Suppleant
Branschmöten
Två gånger per år ordnar vi större möten och konferenser. Dessa förläggs både inom och utom Sverige beroende på aktuella frågor och möjlighet till intressanta studiebesök. Hösten eller vintern är normal tidpunkt för Krandagen och på våren hålls vårmöte med separat föreningsstämma.
Remissorgan
Mobilkranföreningen bevakar lagar och krav och agerar som offensivt remissorgan. Vi företräder medlemmarna inför myndigheter, institutioner och organisationer.
Mobilkranföreningen strävar efter att upprätthålla goda relationer med preventiva och effektiva arbetsformer med myndighetsrepresentanter. Vi har löpande kontakter med t.ex. Arbetsmiljöverket, Trafikverket och storstadskommunerna.
Branscharbetet ska ske utifrån konkurrensneutralitet, tydlighet och transparens/genomskinlighet.
Medlem i ESTA
Svenska mobilkranföreningen är medlem i den europeiska organisationen för mobilkranar och tungtransport: ESTA, European Crane and Heavy Haulage Association.
ESTA är Europas främsta företrädare för tungtransport- och mobilkranföretag, medlemmarna är nationella branschorganisationer, kranföretag och tillverkare.
ESTA bildades 1976 och har etablerat nära kontakter med tillverkarna så att ESTA:s medlemmar kan framföra idéer om framtida utveckling och diskutera tekniska frågor i olika forum.
ESTA huvudmål är europeisk harmonisering av regelverket för kran- och transportföretag och att, tillsammans med tillverkarna, kontinuerligt förbättra utrustningen för en säkrare arbetsmiljö.
ESTA upprätthåller ett nätverk för nationella föreningar, företag och tillverkare, och möjliggör informationsutbyte mellan medlemmarna, så att de kan arbeta tillsammans över hela Europa.
Läs mer om ESTA på estaeurope.eu
Länkar
Intresse- och branschorganisationer
Myndigheter och kommuner
Mässor
Nyhetsorgan
Saknar du någon länk här som du vill ska vara med, kontakta kansliet.
Följ oss